Sağlık ocağı faaliyetleri nelerdir diye birkaç aşamada merak edenler için sıraladık.
Sağlık ocağı olarak hizmet veren kurumlar, sosyal devletin gereksinimlerine bağlı olarak hizmet sağlar. Devletlerde bu durum gelişmişliğin, insan sağlığına verilen önemi en özel şekilde burgular. Birinci basamak sağlık hizmetleri olarak adlandırılmakta olan sağlık ocakları, ya da diğer ismiyle aile hekimlikleri, hastaneler kadar donanımlı değildir.
Ülkemizde kişiler için mahalle bazı çok sayıda sağlık ocağı hizmet vermekte. Kişilerin temel sağlık sorunlarını ber taraf edebilmek amacı ile hizmet verirler. Bu yüzden bir hastaneden beklenen kadar hizmet alınamasa da bölgesel bazda istenen bir çok temel sağlık hizmetini içine alır.
Sağlık ocağı faaliyetleri nelerdir (Görev ve sorumluluklar)
Sağlık ocağı faaliyetleri arasında yerini almakta olan başlıca görev ve sorumluluklar vardır.
Aile hekimlikleri, her türlü koruyucu hekimlik hizmetlerini içine alır. Özellikle baş vuran hastaların muayenelerinin yapılması koşunda başlıca sorumluluklara sahiptir.
Her sağlık ocağı bağlı olduğu mahalledeki vatandaşlarının yani hastalarının ilgili sağlık sicillerini tutmakla mükelleftir.
Sağlık ocağı tarafından tedavisi yürütülemeyen hasta vakalarında ise hastan e sevki gerçekleşir. Özellikle de acil vaka durumlarında ivedi bir biçimde sevk edebilir.
Aile sağlığı merkezlerinde hangi hizmetler verilir?
Sağlık ocakları, sağlık bakanlığı tarafından ortaya çıkarılmış olan yönetmelikleri baz alır. Bu durumda kişiye yönelik koruyucu, tedavi ve rehabilite edici bir takım sağlık görevlerini profesyonellik çerçevesinde yürütür.
Sağlık ocağı hizmet kapsamı içerinde yerini almakta olan; çeşitli kanser taramaları, bir takım kronik hastalıklı taraması, gebelik, lohusa depresyonu, bebeklerde yenidoğan takibi, bebek aşı takibi, çocuk sağlığı takibi şeklindeki nice benzer durumda sorumluluklara sahiptir.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR????
Pazartesi sağlık ocakları açık mı? 2024 Çalışma Saatleri Nelerdir? (saglikocaklari.net)
Aile hekimliğinde neler yapılır?
Aile Hekimliği tarafından yürütülen hizmetler esnasında burada görev alan uzman hekimler tarafından yediden yetmişe tüm hasalara hizmet verilir. Uzmanların kendilerine baş vuran kişileirn yaşına, cinsiyetine ve hastalık durumuna bakılmaksızın eşit kalitede bir hizmet sunulur.
Hem bireysel bazda hem de aile olarak kişilere gereken hizmet sağlanır. Hastaların şikayetleri doğrultusunda gereken muayene gerçekleştirilir, tanı konulur ve ilaç tedavisi yürütülür.
Bazı durumlarda ise farklı hekimler ile görüşülerek hasta için ortaya çıkan durum birlikte değerlendirmeye alınır.
Muayene ve Teşhis Hizmetleri
Doktor muayeneleri Temel laboratuvar testleri Teşhis amaçlı görüntüleme (örneğin, röntgen) Aşı ve Koruyucu Sağlık Hizmetleri Rutin aşılar Gebelik takibi ve danışmanlığı Tedavi ve İlaç Hizmetleri: Temel tedaviler Reçeteli ilaçlar Küçük yaralanmaların tedavisi Sağlık Eğitimi ve Danışmanlık Hastalıkların önlenmesi ve yönetimi konusunda danışmanlık Doğum Kontrolü ve Aile Planlaması Aile planlaması danışmanlığı Toplum sağlığı kampanyaları Belirli hastalıkların kontrol programları Sağlık Kayıtları Tutma Hasta dosyalarının düzenlenmesi ve güncellenmesi |
Sağlık ocağı ne tür hastalıklara bakar?
Aile Hekimliği diğer ismiyle sağlık ocakları, her yaştan farklı bireye sunduğu hizmetler ile yakından bilinir. Bu hizmetler esnasında çocuk, genç, yaslı fark etmeksizin her türlü bireye koruyucu ve tedavi edici anlamda bir hizmet sunulur.
Tıpta bir uzmanlık dalı olarak aile hekimliği kayıtlara geçer. Aile Hekimleri dahili, jinekolojik, çocuk sağlığı ve de ruhsal sorunlar konusunda temel her türlü probleme yardımcı olur.
Sağlık ocağı faaliyetleri nelerdir bilmek isteyenler için kısa ve öz başlıklar altında en çok bilinmek istenenleri sıralamak istedik. Umarım içeriğimiz faydalı olmuştur. Bizlere konu ile ilgili çeşitli sorularınız varsa ulaştırarak en et cevapları alabilirsiniz.