Aile Hekimi Olmak İçin Kaç Yıl Okumak Gerekir, çünkü aile hekimi; genel olarak kişileri tedavi etme, evde bakım hizmetini gerçekleştirme ve program dahilinde aşı uygulaması yapma gibi özel görevleri yerine getirir.
Aile Hekimi Nedir?
Aile hekimi, başvuru yapan tüm kişileri tedavi etme, sağlık durumlarını takip etmek ve koruyucu sağlık hizmeti vermekle görevlendirilen bir doktordur. Ayrıca aile hekimi durumu ciddi olmayan hastaları tedavi eder. Örneğin aşı, hafif yaralanan kişileri, grip vb. hastalıklarda görev alır. Daha ağır vakalarda aile hekimi görev yapamaz.
Aile Hekimi Ne İş Yapar?
Aile hekimi; sağlık ocaklarında bulunarak gelen hastaları şikayetlerine yönelik muayene eder ya da onlara reçete yazar. Aynı zamanda aile hekimi evde bakıma muhtaç hastaları da tedavi ederek duruma göre onları takip altına alıp evde bakım hizmetini kaliteli bir şekilde yerine getirir.
Önleyici ve tedavi edici sağlık hizmeti sunan aile hekimi toplumun sağlıklı yaşaması için çalışmalar yapar. Bu çalışmalar aşı çalışmasının yürütülmesi, hastalıklar ile mücadele gibi görevleri içerir. Bununla birlikte anne çocuk sağlığı, aile planlaması, hamilelik sürecinin sağlıklı geçmesi ve birçok çıkan hastalıkla mücadelede için bilinçlendirme çalışmalarını da kapsar.
Aile Hekimi Hangi Hastalıklara Bakar?
Aile hekimi; cilt ve göğüs hastalığına, kalp-damar ve iç hastalıklarına, kadın ve sporcu hastalığı alanlarına hizmet verir. Genel çerçevede aile hekimi birinci basamak sağlık hizmetinde yer alarak hastane yoğunluğunu azaltma da büyük rol oynar.
Aile Hekimleri Hangi Testleri Yapar?
Aile hekimi kan sayımı ve tahlili, idrar ve biyokimya tahlili, AIDS gibi bulaşıcı hastalıklar ile ilgili testler yapar. Ayrıca vücutta bulunan kansızlık, vitamin/ mineral oranlarını gösteren tetkikler de vardır.
İlginizi çekebilir ???? Aile hekimi Ne Kadar Maaş Alıyor 2024? – Sağlık Ocakları | Saglikocaklari.net
Aile Hekimi Olma Şartları Nelerdir?
Aile hekimi olmak için bir kişinin öncelikle tıp okuması ve bu alandan mezun olması gerekir. Mezun olduktan sonra TUS sınavına girerek bu sınavdan 50 puan barajını aşmalıdır. Ayrıca bu alanda uzman olabilmek için eğitim alınmalı ve aile hekimi sertifikasına sahip olarak beceri kazanmalıdır. Ancak sadece bu şartlar yeterli değildir. Bir Aile hekiminin sabırlı, düşünceli, iyi niyetli, iletişimi kuvvetli ve sorunlara çözüm odaklı yaklaşması görevi açısından önemlidir.
Aile Hekimleri TUS’a Girer mi?
Aile hekiminin TUS’a girmesi gereken bir durumdur. Fakat direk olarak Aile Hekimliğini Anabilim dalından okuyan kişilerin TUS’a girmesine gerek yoktur.
Aile Hekimi Kaç Yıl Okur?
7 sene eğitim alınarak Aile hekimi olunur. Ancak bu 7 sene tıp okuyup sertifika ile alınan dönemi kapsar. Bunun yanı sıra direk anabilim dalından okuyan kişiler için bu süre 6 yıldır.
Aile Hekimi Nerelerde Çalışabilir?
Sağlık ocaklarında, pratisyen hekim olarak akademik yönde devlete bağlı birçok kuruluşta çalışabilir.
Aile Hekimi İşyeri Hekimi Olabilir mi?
Aynen aile hekimi işyeri hekimi olarak çalışabilir. Ancak kendi çalışma saati dışında 30 saati aşmamak koşuluyla görev alabilir.
Aile Hekimi Maaşları Ne Kadar?
Aile hekimi maaşı, kişinin bulunduğu statüye ve ne kadar mesaiye kaldığı ile ilişkili olduğu için net bir fiyat aralığı söylemek doğru olmaz. Ancak ortalama maaşları 35.000 TL ile 50.000 TL arasında değişir.
Aile Hekimi Emeklilik Şartları Nelerdir?
Aile hekimi genel olarak devlete bağlı olduğu için özel sektör alanı çalışma imkanı sunmadığından emeklilik şartları kamuya göre şekillenir.