Aile hekimi yok ise yerine kim bakar, misafir hastaya kim bakar gibi çok sorulan sorulara en doğru cevaplar veren içeriğimiz sizler için…
Aile hekiminin yerine kim bakar?
Sağlık ocakları mahalle bazlı birinci basamak sağlık kurumları olarak Aile hekimleri ve onlara bağlı hemşireler tarafından kendilerine kayıtlı olan hastalara hizmet verir.
Bir sağlık ocağında bölgenin kalabalıklığına bağlı olarak birden çok sayıda aile hekimi bulunur.
Bu zamanlar, günlük belli bir sayıda hastaya bakmakla yükümlüdür.
Belirlenen kota limitinde hasta muayenesi gerçekleştirirler. Kişilerin atanmış olduğu belli başlı aile hekimleri bulunur. Hastalar sağlık ocaklarına başvurduklarında istedikleri hekime muayene olamaz. Sağlık bakanlığı yönetmeliğine göre bağlı oldukları aile hekimlerince muayene edilirler.
Bu süreçte de akıllara “Peki, Aile hekimi yok ise yerine kim bakar” sorusu gelir. Örneğin herhangi bir sebepten ötürü izinli olan aile hekimi yerinde olmadığında, bağlı olan vatandaşlarında da aynı gün hizmet alma hakkı bulunur. Bu gibi Aile hekimlerinin izin aldıkları durumlarda ise yerlerinde aynı ASM’deki farklı hekimler bakarlar.
Şayet sağlık ocağında izinli doktordan başka hekim yoksa; toplum sağlığından bir hekim göreve atanarak hizmetin sorunsuz bir şekilde verilmesi sağlanır.
Aile hekimi yok ne yapabilirim?

Toplum Sağlığı Merkezinin asıl görevi kişileri herhangi bir hastalık halinde bağlı oldukları aile hekimlerince sorunsuz hizmet alınmasını sağlamasıdır. Bu kurum kişileri ideal nüfus kalabalığına sahip olan bölgelerde istenen aile hekimini tercih etmelerini sağlayarak; ikamet adresine en yakın aile hekimlerine kişileri atar.
Aile hekimlerine hasta başvurusu yapılabilmesi amacı ile kişilerin kimlik belgeleri olmadan bir işlem yapılamaz.
Aile hekimi olmayan sağlık ocağına gidilir mi?
Hasta olarak sağlık hizmeti almak isteyen her birey, özellikle ilk 3 ay da Sağlık Müdürlüğü’nce kişilere atanmış olan Aile Hekimi merkezine gitmek zorundadır.
Eğer kişiler bağlı bulundukları başka bir aile hekimine muayene olmak için gider ise, kendisine bakmakla yükümlü olmayan aile hekimi, başvuruları kabul etmez.
Bazı durumlarda da bir yerden bir yere gidildiğinde aile hekimleri, misafir hasta kabulü şeklinde bir muayene işlemine tabi tutarak kendilerine başvuran kişileri bakabilir.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR????
Aile hekimi Ne Kadar Maaş Alıyor 2024? – Sağlık Ocakları | Saglikocaklari.net
Sağlık ocağı misafir hasta bakar mı?
Sağlık ocağı hekimleri, sağlık bakanlığı tarafından ortaya çıkarılmakta olunan (Değişik:RG-11/3/2015-29292 maddesine göre) standart adresinden uzaklaşan ya da geçici süre ile Türkiye’de ikamet edecek olan kişiler, bulundukları noktadaki bir sağlık ocağına giderek muayene başvurusunda bulunabilir.
Aile Hekimi İzinliyse veya Yoksa Yerine Kim Bakar?
Aile hekimi, hafta içi belirtilmekte olan mesai saatlerinde ayakta tedavi yapmakla yükümlüdür. Özellikle de acil hastalar ortaya çıktığında aile hekimlerinin yerine acil servisler bakarlar.
Aile hekimi herhangi bir sebepten ötürü izinli olduğunda, onun yerine bakacak kişi olarak aynı merkezde hizmet vermekte olan diğer bir aile hekimi hastalara bakar. Şayet sağlık ocağında bağlı olunan aile hekimi bulunmuyorsa ve acil bir sağlık sorunu da söz konusu değil ise; hastalar şunları yapabilir.
- Sağlık ocağında hizmet vermekte olan farklı bir hekimden yardım alınması,
- İlçe sağlık müdürlüğü kurumuna başvurarak hekim talebinde bulunmak.
- Toplum Sağlığı Merkezi’ne de başvuruda yapılabilir.
- Farklı bir hastaneye başvuruda bulunmak
- Şayet sağlık ocağına başvuru yapıldığında aile hekimiz yoksa ve ortada çok acil bir durum varsa; hastaların 112 Acil Çağrı Merkezi’ni ivedilikle aramaları gerekir.
Aile hekimi yok ise yerine kim bakar sorusuna en net yanıtları bu içeriğimizde sizler için vermeye çalıştık. Konuya dair soru ve görüşlerinizi bizlere iletiniz